torsdag 21 oktober 2010

Oljor

Nyttiga oljor: Kallpressad rapsolja och olivolja (extra virgin).

Kallpressad olja är den första oljan man får fram efter att man bara ha bearbetat oljan mekaniskt. Oljan är oförstörd och de nyttiga antioxidanterna finns kvar. För att få ut ytterligare olja så måste massan bearbetas bl.a. genom att kemikalier tillsätts. Resultatet blir en produkt nästan helt utan de skyddande antioxidanterna men med ev. kemikalierester.
.
Kallpressad raps- och olivolja innehåller omättade fetter (dubbelbindningar). Det är nyttigt för kroppen, men nackdelen är att de lätt reagerar på ljus och värme som får härskningsprocessen att öka.
.
Enkelomättade fetter innehåller EN dubbelbindning och fleromättade fetter innehåller FLERA dubbelbindningar. Ju fler dubbelbindningar desto mer benägen är molekylen att reagerar (=mer känslig för ex. ljus och värme vilket får den att oxidera/härskna).
.
Därför skall oljorna förvaras mörkt och svalt!
.
Det står på baksidan av flaskorna, men många missar att läsa detta.
Jag har varit en av dem!
Innan jag blev uppmärksam på förvaringsrekommendationerna så förvarade jag oljan framme vid spisen (=ljust och varmt =mkt olämpligt).
.
Olivoljan:
Innehåller ca 80% enkelomättade fetter.
Tål viss upphettning och har mkt goda effekter på hjärta och kärl.
Innehåller höga halter av antioxidanter (hjälper oss att motverka fria radikaler och gör också att oljan är mer hållbar).
.
Rapsoljan:
Innehåller upp till 65% enkelomättade fetter.
ca 10% ALA (fleromättat Omega-3 fett).
Mindre stabil än olivoljan (eftersom den innehåller mer fleromättade fetter) men har fördelen att innehålla den nyttiga Omega-3 fettsyran.
.
Båda oljorna har sina fördelar -
så bästa rådet är att man äter lite av båda sorterna.
.
(Källa: bl.a. "Fettguiden" av Fredrik Paulún)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar