måndag 25 oktober 2010

Omega-3 och Omega-6

Hemligheten med att lära sig windsurfa är att hitta rätt balans.

Balans är också ett nyckelord när det gäller hälsa...

Vi behöver de nyttiga fettsyrorna Omega-3 och Omega-6.
De är bra för vår hälsa.
Men bara så länge vi har en bra balans mellan dem.

Det optimala är att äta lika mycket av båda. Eller dubbelt så mycket av Omega-6.
Så åt stenåldersmänniskan.
Så äter inte den moderna människan.

Idag är förhållandet oftast att vi äter 20 ggr så mycket omega-6 som omega-3.

****************************************************************************
För mycket Omega-6 ökar risken för bl.a.:
Inflammationer i kroppen
Högt blodtryck
Ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar

*****************************************************************************
Ät mer Omega-3
(Finns i fet fisk - ev kan tillskott vara aktuellt att ta)

Ät mindre Omega-6
(Finns i fröoljor t.ex. solrosolja och majsolja. Döljer sig ofta i halvfabrikat, kakor och kex, chips, fiskkonserver med olja mm)

******************************************************************************
Källor / Läs mer:
"Fettguiden" av Fredrik Paulún
www.iform.se/kost/kost-och-halsa/var-forsiktig-med-omega-6
www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk
www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/omegaindex.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar