torsdag 30 september 2010

GI tabeller



Det råder en viss förvirring när det gäller tolkning av GI tabeller.

Ibland framställs det på ett sådant sätt så att man tror att allt som har högt GI är onyttigt. Kakor har högt GI. Problemet är bara att morötter också har det. Innebär det att morötter är lika onyttiga som kakor? Nej, så är det själklart inte.

GI är ett mått på hur snabbt 50 gram kolhydrater
av ett livsmedel höjer blodsockernivån.

OBS inte 50 gram av livsmedlet, utan 50 gram kolhydrater av livsmedlet.

Det enda som är intressant att använda en GI tabell till är
när man jämför kolhydratrika livsmedel med varandra.

Ett bra exempel på detta är potatis.
Kokt potatis (av märket Desiree) har GI = 101
Kokt, kyld och sedan uppvärmd potatis har GI = 23
(Källa: Fredrik Paulún "Sanningen om GI")

Om man väljer att äta kokt och kyld potatis, istället för nykokt, så får man i sig kolhydrater som inte ökar blodsockret så mycket. Och det är bra!

Jag har nyligen köpt boken "Supermat" av Helena Nyblom. Den är inspirerande med sina vackra bilder, tycker jag. Tyvärr presenteras en GI tabell på ett sådant sätt att man kan misstolka och tro att man bör undvika att äta morötter (sid. 27). Så är det alltså inte. Morötter är nyttiga (i lagom dos) men kakor är inte nyttiga (förutom för själen - kanske - ibland).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar