onsdag 27 oktober 2010

Antioxidanter

Finns skyddsänglar?
Kanske, jag vet inte säkert.

Det jag däremot är betydligt mer säker på är
att det finns saker i vår kost som skyddar oss:

Antioxidanter!

De fungerar som "skyddsänglar" mot hot från de fria radikalerna!

********************************************************************************
Fria radikaler hotar ständigt vår hälsa och vårt välmående.

Fria radikaler är ett samlingsnamn på olika ämnen som är mycket reaktiva, eftersom de bär på överskottsenergi (i form av en elektron). De flesta kommer från syre.

Exempel på källor till fria radikaler: rökning (!), läkemedel, fleromättade fetter, fysisk träning, inflammationer.

Om de fria radikalerna reagerar med kolesterol så leder det till hjärt- kärlsjukdomar. Reaktion med DNA kan leda till cancer. Stora mängder fria radikaler gör att vi åldras snabbare.

De fria radikalerna ställer till med allmänt elände i våra kroppar
ända tills de blir stoppade - av en Antioxidant!

*********************************************************************************
Antioxidanter bildas i våra kroppar (glutation som produceras i levern).
Men vi kan också få i oss dem med kosten:

Grönsaker och Frukt är bästa källorna.

Slutsats:

Ät många olika sorter av frukt och grönsaker och bär
(olika färger) dagligen.

Bara isbergssallad, tomat och gurka räcker inte.
Våga pröva nya saker - gärna färgstarka!
(Goda och nyttiga "skyddsänglar")

*****************************************************************************
Källa: Det där med skyddsängel hittade jag på själv. Övriga fakta kommer från:
"Allt om näringslära" av Martin Brunnberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar