lördag 23 oktober 2010

Krossade tomater


Det här vet du säkert redan, men det kan ändå vara bra att bli påmind...

Vissa nyttigheter i tomaterna kommer fram när du värmer dem.

******************************************************************************
Hur då?
Karotenoider (färgämne i grönsaker) är en typ av antioxidant
(Lykopen hör till denna grupp).
Vissa näringsämnen blir förstörda vid uppvärmning,
men när det gäller karotenoider så ökar tillgängligheten istället.
Men som alltid - lagom är bäst - kraftig och långvarig upphettning
mår inte heller karotenoiderna bra av.

Var finns karotenoider?
ex. Tomat, Paprika, Morötter (du hittar en utförlig tabell i länken nedan).

********************************************************************************
För att du skall få i dig maximalt med antioxidanten Karoten gäller följande:

Använd ex. krossade tomater, paprika och mörötter i matlagningen (ex. i köttfärssåsen).

Ät tillsammans med lite fett (ex. olivolja = ökar upptagningen)

Tillaga / värm varsamt!

Finfördelning
av grönsakerna ökar upptaget (se info i länken nedan)

********************************************************************************
Källor:
"Allt om näringslära" av Martin Brunnberg
och

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar